Anadolu’nun zamansız lezzetleri
İnsanoğlunun beslenme ihtiyacı besin muhafaza yöntemlerini, onlar da yeni beslenme şekillerini doğurdu.
Bugünkü dünya lezzetlerinin çeşitliliği, tarih boyunca varolma yürüyüşünü sürdüren insanoğlunun hayatta kalmak için verdiği muhteşem mücadelenin sonucudur. Eğer dünya kurulduğunda şimdiki gelişmişliğe sahip olsaydı, bugün ağzımızı tatlandıran binlerce lezzeti keşfetmek mümkün olamayacaktı büyük bir olasılıkla.
Önceleri bitki, sebze ve meyvelerle beslenen insanlar ateşin kullanılmasıyla birlikte et türlerini tüketmeye başladı. Yaşadığı coğrafyadaki iklimin sağladığı fırsatlar içinde de etrafında yenebilecek gıda çeşitliliğinden faydalanarak hayatlarını devam ettirdiler. Kısacası insanların beslenme şekillerini içinde bulundukları ortamın koşulları belirledi. Zor hava şartlarında öğütmek için buğdayını değirmene götüremeyen Anadolu insanı pişirmesi hayli zor ve uzun vakit alan keşkek yemeğini keşfetti. Sütün fazlasını kullanabilmek için yoğurt, peynir, tereyağı, krema gibi lezzetleri buldu; yoğurttan keş, ayran, kurut ve tarhana gibi reçeteleri ortaya çıkardı. Turşu kurmak, reçel üretimi, tuzlama, kavurma, tütsüleme ve kurutma gibi yiyecek muhafaza yöntemleri çağlar öncesinde keşfedildi. Günümüzde bu yöntemler hâlâ kullanılıyor. Raf ömrünü uzatan birçok katkı maddesi bu işlemleri kolaylaştırıyor. Ancak bu sefer de lezzet ve kalite problemleri yaşanıyor.
Bu yazı.turkhava yolları dergisi.skylife.makale.THY.alıntı yapılmıştır katkılarından dolayı .teşekkür ederim. AHMET AYGÜN